BEHANDELING EN THERAPIE

Cerebrale Parese Behandeling en Therapie

Er bestaat geen behandeling die de hersenbeschadiging ongedaan kan maken. De behandeling van cerebrale parese is dan ook gericht op symptoombestrijding en verbetering van de mobiliteit. Door middel van fysiotherapie, logopedie en ergotherapie kunnen de functionele beperkingen zo goed mogelijk worden behandeld. Ook alternatieve therapieën kunnen een positieve bijdrage leveren aan de mobiliteit.

Therapieën Cerebrale Parese

Meer therapieën
<?= Therapieën <b>Cerebrale Parese</b>; ?>

Kinesitherapie

Kinesitherapie is vooral gericht op de motorische ontwikkeling. Je kind wordt ondersteund in het aanleren van motorische vaardigheden. De nadruk…

Lees meer…
<?= Therapieën <b>Cerebrale Parese</b>; ?>

Logopedie

De logopedist biedt hulp bij het slikken, eten en/of drinken, of overmatig speekselverlies. Ook helpt de logopedist bij het oefenen…

Lees meer…
<?= Therapieën <b>Cerebrale Parese</b>; ?>

Ergotherapie

Ergotherapie is een paramedische discipline – je hoeft dus geen dokter te zijn – die dagelijkse handelingen weer mogelijk wil…

Lees meer…

CP-referentiecentrum

Coördinatie van het gehele behandelproces

In een CP-referentiecentrum kan het hele behandelproces gecoördineerd worden. Het team kan uit een arts (neuroloog), orthopedagoog, kinesist, logopedist, diëtist en verpleegkundigen bestaan. Zij geven ook advies over het gebruik van aangepast schoeisel / spalken en onderwijs.

Meer lezen

Medicatie

Door middel van medicatie kan de spasticiteit worden bestreden. Hierbij wordt meestal behandeld met baclofen / tizanidine. In veel gevallen wordt gestart met tabletten. Als deze tabletten na verloop van tijd niet meer werken of teveel bijwerkingen geven, dan kan worden overwogen om de baclofen intrathecaal (in het ruggenmergkanaal) toe te dienen, om zo de spasticiteit effectief te kunnen blijven behandelen. Het toedienen van de intrathecale baclofen gebeurt middels een inwendig pompsysteem, welke tijdens een operatie geïmplanteerd zal worden.

Meer lezen

Operatie

Sommige kinderen met een cerebrale parese worden operatief behandeld. Bijvoorbeeld wanneer sprake is van ernstige spasticiteit. De spieren groeien soms te kort en kunnen met een operatie langer worden gemaakt. Ook gewrichten kunnen uit de kom raken door een verkeerde groei. Deze gewrichten kunnen dan vastgezet worden of de vorm van de botten worden veranderd om gewrichtschade te voorkomen.

Een andere operatie is ‘selectieve dorsale rhizotomie’. Hierbij worden bepaalde zenuwen in de rug doorgesneden. Hierdoor kan spasticiteit in de benen verminderd worden.

Ook wanneer sprake is van ernstige scoliose (scheefgroei van de rug) kan een operatie nodig zijn, om ervoor te zorgen dat de rug niet schever groeit.

Meer lezen

Botox

Verminderen spasticiteit

Soms wordt spasticiteit behandelt met botulinetoxine, oftewel botox. Het wordt dan ingespoten in je spieren waardoor je spieren tijdelijk verlammen. De spanning in de spieren wordt dan verlaagd, wat spasticiteit kan verminderen. Ook kan botox helpen tegen overmatig speekselverlies. Een injectie botulinetoxine werkt maar een paar maanden tot een jaar, daarna heb je weer een nieuwe injectie nodig.

Meer lezen

Therapieën

Prikkels maken vooruitgang

Een behandeling wordt vaak samengesteld door een team met onder andere kinesitherapie, logopedie en ergotherapie.

Kinesitherapie helpt je om een zo goed mogelijk bewegingspatroon te krijgen. Bij kinderen ligt meestal de focus op de grof motorische vaardigheden zoals lopen maar ook het verminderen van onderliggende stoornissen zoals het optimaliseren van spierspanning en de kracht en coördinatie van de spieren verbeteren.

Een logopedist kan je helpen met praten maar ook bij beter gecoördineerd eten en het verminderen van kwijlen.

Ergotherapie krijg je zodat je zo goed mogelijk kan functioneren in het dagelijks leven. Hierbij leer je voornamelijk fijnmotorische handelingen uit te voeren zoals aankleden. Je kan ook hulpmiddelen ontvangen zoals speciale schoenen of een looprekje.

  • Kinesitherapie (Bobath)
  • Logopedie
  • Ergotherapie
  • TRAINM (robotica)
  • Anat Baniel Method (ABM)
  • Advanced Biomechanical Rehabilitation (ABR)
  • The Masgutova Neurosensorimotor Reflex Integration (MNRI Method), Reflex-Integratie Therapie
  • Low Level Laser Therapy (LLLT)
  • Hyperbaric Oxygen Therapy (HBOT)
  • PONS Device
  • Dolfijntherapie
  • Therapie met paarden
Een overzicht van alle therapieën